Apa & Sake in Londra. Cafea rara. Retete din Myanmar.
Dupa o pauza revin cu nume nou si abordare noua. O abordare holistica legata de bauturi si asocierile cu mancarea.
On Water
Inainte de a zbura la Londra, am discutat cu dragul meu prieten Darren despre posibilitatea de a gasi cateva exemplare din apa lui – Crag. Daca nu o stiti, musai urmariti-l pe Darren! Este o apa cu mineralizare medie, cumva descoperita din greseala, iar povestea lui si ca sommelier si ca om este fantastica. Nu am intrat in posesia ei, dar trag nadejde pentru data viitoare.
Povestile cu ape din Londra sunt cam sumare. Ma asteptam sa gasesc mai multe variante si o cultura avansata - considerand ca la Claridge’s, acum multi ani, a fost implementat primul meniu de apa din Europa. La hotel in minibar, din fericire am avut apa imbuteliata Harrogate, si chiar pahar cu picior. Sunt putin carcotasa si cer sa fie lasata la temperatura camerei, dar putem remedia usor asta.


Primea mea oprire a fost la Kanpai Sake (despre sake povestim mai incolo in text) – unde apa servita a fost din filtre Brita, la temperatura camerei. Pe de o parte am apreciat ideea apei gratuite, mai ales ca multe din bauturile servite au nivel de alcool ridicat si atunci hidratarea este importanta. Pe de alta parte, am apreciat si gustul neutru al apei, poate chiar usor dulceag – recunosc ca nu stiu care este gustul apei de la robinet in UK, si nu imi dau seama daca gustul dulceag a fost de la apa de baza, sau datorat procesului de filtrare. Sake nu este o bautura cu aciditate ridicata, astfel ca ne putem orienta catra ape cu o tenta de dulce. In ultima instanta, mi-ar fi placut sa vad cum se potriveste o sorbitura de sake cu Crag sau Hildon sau chiar Speyside Glenlivet…
A doua oprire a fost la Lahpet Larder, pe Bermondsey Street. Despre mancare am povestit mai jos. Apa: filtrata, pe care o am gasit-o deja pe masa. Nu am apucat sa intreb daca au vreo optiune carbonatata in meniu, dar unele preparate ar fi beneficiat de putina textura din partea apei.
Urmatoarea oprire a fost de dimineata la Watch House pe Bermondsey. Ce loc minunat! Apa servita a fost BELU – de pe pagina lor inteleg ca apa este minerala naturala, imbuteliata la sursa, in Tara Galilor. Si mai mult, sticlele sunt confectionate in proportie de 40% din materiale reciclate. Apa carbogazoasa are gust proaspat, crocant, si desi am ridicat un semn de intrebare cand cerut apa “sparkling”, se potriveste chiar bine cu aciditatea unor sortimente de cafea.
In final, cateva cuvinte despre sortimentele de apa din Sainsbury (Bermondsey) si M&S Simply Food din statia London Bridge. Subliniez “cateva cuvinte”. Am numarat pe degete sortimentele de apa: Buxton, Evian, Volvic (preponderent cu arome), si San Pellegrino. In ambele magazine se vindea insistent brandul fiecaruia de apa: Sainsbury, respectiv M&S. Pe pagina Sainsbury gasesc informatii doar ca ar fi din sursa de izvor, si foarte slab mineralizata. Si mai putine informatii am gasit despre M&S Water – doar vag se mentioneaza sursa - din Scotia.
On Sake
Am asteptat cu mare nerabdare rezervarea la Kanpai Sake London Brewery & Taproom. In primul rand – pentru ca sake este delicios. In al doilea rand pentru ca era pentru prima oara cand descopeream sake produs local. Si in ultimul rand, in Romania nu avem acces la atat de multe tipuri de sake, asa ca diversitatea meniului m-a atras.
Am pornit cu ideea de a comanda tot ce nu pot degusta in Romania. Asa ca prima comanda a fost de un set de degustare de sake importat – Sake Flight 2 – format din:
- Yauemon – Junmai Gingo (daca vreti sa aflati mai multe despre tipurile de sake si note de degustare, va invit sa va inscrieti in grupul Sake Lovers) – din prefectura Fukushima, 16%, 4 pe scara SMV, cu o rata de polisare de 55% - delicios, fin, rafinat, usor uleios, parfumat cu gust de fructe coapte, si o usoara nota acidica
- Kamoizumi Shusen – Junmai – Hiroshima, 16% - note de ciuperci, umami, miros de frunze uscate
- Tamagawa Red Label – Junmai – Kyoto, 19%, +3.5 SMV – un sake extrem de complex. Desi in descriere este mentionat umami, parca am simtit si ciocolata neagra, nuci, ciocoare, fum.
In a doua parte a degustarii, am vrut sa incerc doua elemente de pe meniu ca noutate pentru mine:
- Gozenshu 9 – Junmai Bodaimoto – Bodaimoto este metoda arhaica de produs sake, inregistrata inca din sec XIV. Este prima oara cand beau un astfel de sake, si am simtit o nota mai aspra, chiar si pentru o rata de polisare 65%. Multe note de cereale, ceva caramel, se simtea un rustic in intregul gust.
- Tamagawa White Label – Yamahai Junmai Genshu – 20%. Wow! Primul genshu pentru mine, si am mers la tinta cea de sus. In prima faza m-a uimit valoarea alcoolului, desi in gust nu s-a resimtit atat de tare pe cat ma asteptam. Probabil si pentru ca rata de polisare este 66% (imi imaginez ca daca era mai mica ar fi fost mult mai aspru). +7 pe scala SMV si drojdiile folosite – indigene. O experienta extraordinara – picant, dar rafinat, umami, indraznet, cu mult caracter.




Mancarea la Kanpai a fost un companion al stomacului. Din pacate nu aveau nimic fara gluten, dar cum toata ziua nu mancasem nimic si in tara era ora 19:00, am luat un Aerius si am comandat (nu faceti asta acasa! 😊):
- Pork Katsu cu sos curry de casa – nu stiu daca ma incerca o nostalgie pentru gluten dar mi s-a parut foarte reusit.
- Aripioare cu sare neagra cu koji – crocante, sarate perfect dozata pentru ultimele doua sake degustate
Per total mancarea corecta, potrivita pentru a experimenta cateva feluri de preparate cu influente japoneze, cu pret bun, si potrivite pentru o asociere cu sake.


On Coffee
In acest segment recunosc ca am multe de invatat, insa pentru ca vorbim despre o bautura influentata foarte mult de apa, cafeaua este o parte importanta a calatoriei mele profesionale si culinare.
Am ales sa merg dis-de-dimineata la Watch House Bermonsdey, pentru o cafea delicioasa si experienta pe masura. Am povestit putin mai sus de apa din meniul lor. Am fost bucuroasa ca am gasit si doua tipuri de prajituri fara gluten.
Dar sa revenim la cafea. Am comandat o cafea din sectiunea Rarieties – si anume Fernando Bocanegra. Cat timp am asteptat prepararea cafelei, m-au servit cu Diego Robelo – Costa Rica, washed, de la o altitudine de 1400 m, cu note de fructul pasiunii, earl grey si caramel.
Apoi, am primit cafeaua comandata. Superba prezentarea. Initial mi-a fost recomandat sa curat palatul cu Sencha Tea la temperatura camerei. Ulterior, sa consider degustarea cafelei ca un proces, practic sa fiu martor la modul in care cafeaua se schimba pe masura ce se raceste. Am primit si un QR code cu informatii despre cafea si notele de degustare – pe care le pun mai jos. A fost o reala experienta!




On Food
Rezervarea la acest restaurant nu am facut-o eu, dar ma bucur ca am ajuns acolo. Am oscilat intre cateva meniuri de degustare, dar nu ma convingea nici unul. Aveam pe lista: Nest, Akoko, si Six by Nico. Am Ajuns la Lahpet Larder – un restaurant ce prezinta bucataria din Myanmar – absolut delicios si extrem de interesant.
Am ales asa:
- Tea leaf salad – un preparat traditional – Laphet thoke – o salata din frunze de ceai murate, traditional boabe de naut prajite, aici erau boabe de fasole prajite, pasta de creveti uscati, rosii cherry, susan, seminte, usturoi (sau in cazul de fata ulei de usturoi), ardei iute, seminte de dovleac, alune si o micro-salata – absolut geniala! Putin mai sarata decat gustul meu obisnuit, presupun ca de la pasta de creveti, dar excelenta. Foarte mult mi-a placut!
- Chiftelute de mazare si porumb –
- Biban de mare aburit cu lemongrass si patrunjel thailandez – un gust excelent asiatic, echilibrat
- Kachin Beef – antricot gatit perfect, alaturi de un relish din chilli si piper Szechuan
- Si un Cocktail – fara ezitare cand am vazut shiso in meniu – cu bourbon, vermouth infuzat cu shiso si busuioc thailandez si angostura. Shiso este acel gust, poate chiar mai controversat decat coriandru – care iti da senzatia ca musti dintr-o pleosnita 😊 Este o planta foarte folosita in Japonia, desi este orginara din China. Pe langa gustul distinct, shiso are si proprietati antibacteriene – fiind folosita des in plaoturile de peste crud, sushi etc.




Va invit pana la urmatorul episod, sa va inscrieti pe grupurile de pe divinasips.com sa descoperiti ape si sake delicioase, retete, asocieri si povesti.