Divina Sips in Iulie
O incursiune prin Franța lichidă – între festivaluri de vin, izvoare legendare de apă minerală, pairinguri neconvenționale cu cognac și dimineți fără gluten, într-un jurnal de călătorie senzorial.
On Water – Watertrotter în Franța
Să explorez apele minerale naturale (și nu numai) din lume e pentru mine o experiență extraordinară. Povesteam într-o ediție anterioară că, pentru cunoscători, eticheta unei ape spune mai mult decât date nutriționale – e o oglindă a țării din care provine.
Am petrecut o săptămână în Franța, străbătând 2.000 km cu mașina și trecând prin regiuni emblematice.
Ce am observat:
Deși Perrier a trecut printr-un scandal, rămâne extrem de prezentă în consumul zilnic.
San Pellegrino se găsește peste tot – de la benzinării la restaurante.
În orașele mici, apele locale sunt mai bine reprezentate și mai ușor de descoperit.
Ce am experimentat (în afară de caniculă):
Am baut pentru prima data Chateldon – apa regală! imi doresc de multa vreme, dar e greu de adus in tara, in fiecare an se imbuteliaza maxim 700.000 sticle. , imbuteliata continuu inca din 1650, cel mai lung istoric pentru o apa minerala, are un nivel ridicat de minerale – bicarbonate, calciu, sodiu, este efervescenta si istoria spune ca era apa preferata in trecut la Palatul Versailles
St Yorre – una dintre cele mai mineralizate ape încercate vreodată (TDS ~5000 mg/L, bicarbonat 4368 mg/L), provenită din aceeași regiune cu Vichy, are un nivel de bicarbonati de 4368 mg/L – cred ca este maximul intalnit de mine pana acum
În Saint-Malo, hotelul avea o pancartă la recepție care recomanda apa de la robinet – delicioasă și potabilă!
Vizita la fabrica Abatilles din Arcachon – 10 euro pentru un tur complet al sursei și procesului de îmbuteliere. O experiență rară și prețioasă.
A fost o călătorie între 350 și 4774 mg/L TDS, în care am văzut și etichete cu avertismente privind conținutul de fluor pentru copii, am făcut pairinguri cu bucătăria locală și am înțeles mai profund rolul apei în țesătura comunităților franceze – Loire, Garonne, Charente.






On Wine – Bordeaux fête le vin
Recunosc ca nu știam de festivalul „Bordeaux fête le vin” până când am planificat cele două zile în oraș. Căutam ceva interesant pentru noi, ca adulți, dar și child-friendly. Am avut noroc – festivalul avea loc exact atunci!
Cum funcționa:
Spre deosebire de cum sunt obisnuita, ca un festival de vin sa aiba acces contra-cost si sa te plimbi tu pe la fiecare stand, si de bine de rau sa primesti cateva pahare, accesul in acest caz era generos, dar limitat.
Biletul de 23 euro îți oferea un pahar festival cu pouch de gât și 10 degustări, fiecare monitorizată printr-un pass scanat la standuri. Nu puteai comanda de două ori din aceeași apelatie, deci alegerea era strategică! In schimb, in cazul Medoc de exemplu, ne-a fost prezentata optiunea sa degustam jumatate de cantitate din doua vinuri.


Ps: la Nouvelle Aquitaine cineva a fost foarte incantat ca vin din Romania, si nu mi-a scanat pass-ul 😊
Pavilioanele erau:
Mouton Cadet / Nouvelle Aquitaine / Graves-Sauternes / Medoc / Blanc de Bordeaux / Les cotes / Saint Emilion & Pomerol / Bordeaux & Bordeaux Superior / Les roses de Bordeaux, plus Ecole du Vin.
Ce am iubit:
Amandoi: Crémant de Bordeaux Jaillance Brut – alb, din Sauvignon Blanc, Sémillon, Muscadelle. Ușor, crocant, efervescent, perfect pentru începutul festivalului. L-am savurat cu taloa – o clătită bască fără gluten din făină de porumb, umplută cu cârnați picanți de oaie, brânză de oaie și ceapă murată. Deliciu!
2. Eu: Les Grands Sillons, Pomerol 2021 – Merlot, Cabernet franc – violete, fructe rosii, tanini puternici dar un vin extrem de elegant – a mers foarte bine cu poutine cu carne de rata
3. Radu: Chartreuse de Coutet, Sauternes 2000 – Sauvignon Blanc, Sémillon, Muscadelle – miere, Migdale, fructe exotice, mineralitate ridicata, extrem de elegant – a fost o surpriza pentru el, care nu este fan vin desert
4. Eu: Château La Tour Corduan 2017 – 50% Cabernet Sauvignon, 50% Merlot – culoare intensa dark ruby, fructe rosii, putina menta, cu tanini fini
5. Radu: Château Carménère 2020 – Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Carménère – mure, coacaze, tutun, putin vanilie.



Am degustat 8 pavilioane din 10 – o performanță notabilă cu copilul după noi 😊
On Pairing – Cognac
La Maison Hennessy, am avut parte de o experiență imersivă care a inceput cu o plimbare cu vaporasul pana la zona de productie si s-a încheiat cu o degustare de:
VSOP sec & cu gheață
VS
Cocktail Henny-Rita
Sugestii de pairing propuse de ghidul nostru:
- VSOP cu sushi - Total neconventional, dar cred ca ar merge genial un VSOP on the rocks si sushi cu ton (gras), sau cu foie gras
- VSOP cu stridii Gillardeau – Aici m-a pierdut putin, insa am incercat in Saint Malo cu Gillardeau – care au un profil mai cremos, dar foarte mineral, simple (fara lamaie sau mignonette) si cu un cognac la temperatura camerei au mers extraordinar de bine!
Gluten Free Journey – mic dejunul în vacanță
M-am obisnuit de atatia ani sa ma gandesc in avans la mancarea din vacante, in mod special pentru mic-dejun. Acum sunt destul de multe hoteluri care la prima masa din zi ofera elemente marcate fara gluten, insa cum stiam ca din cele 4 cazari, 2 vor fi tip AIRBNB, am plecat la mine cu crackers si paine fara gluten. Ceea ce va recomand intotdeauna, mai ales daca aveti bagaj la cala, sa aveti cateva optiuni de rezerva la voi.
Câteva observații utile:
În Saumur și Bordeaux am avut apartamente – am cumpărat local, dar în multe supermarketuri franțuzești lipsesc opțiunile sărate fără gluten.
În Cognac (IBIS), la check-in au intrebat de regim special. Astfel ca a doua zi de dimineata am primit un platou sigilat cu felii de paine si prajiturele fara gluten. Superb!
În Saint-Malo, Hotel France et Chateaubriant avea o opțiune de pâine GF, dar nu toate produsele erau etichetate clar. A fost decent.
Gastrolexicon
Eau de vie – distilat limpede, obținut din fructe fermentate (de obicei prune, pere, mere sau cireșe), cu volum ridicat de alcool. Tradițional, fără adaos de zahăr.
Future of Food – restaurante imersive
Ce diferențiază un restaurant “imersiv” de unul interactiv? Doar decorul? Sau o experiență multisenzorială, fidelă spiritului creatorilor?
Pentru mine, imersiv înseamnă echilibru între tehnologie, simțuri și emoție. Din păcate, multe experiențe promovate ca „immersive” sunt doar gadgeturi în jurul farfuriilor.
Prima mea experienta de acest fel a fost in Londra, la Inamo St James in 2014, un restaurant cu specific Asiatic, cu mese interactive, experienta care la acel moment mi s-a parut inovativa si exemplara.
La Attica in Paris, un restaurant premiat, cu preparate gandite pe sezoane, experienta imersiva este conturata de proiectii si décor.
Apoi am avut parte de experienta imersiva de la Maison Hennssey. Nu este vorba despre un restaurant, insa mixul dintre latura umana si tehnologie mi s-a parut unul potrivit. Am inceput prin vizionarea unui video legat de istoria casei, apoi ne-a fost explicat modul de productiei al cognac-ului – explicatii ajutate de ecrane si harti interactive, insa si de simturile olfactive ale participantilor. Am avut apoi parte de un tur VR, putin prea abstract pentru gustul meu – as fi preferat informatii ceva mai concrete, dar experienta a fost interesanta. In final, ne-am plimbat prin hrubele istorice ale casei, totul culminand cu degustarea despre care am povestit mai sus.
Sober Nation Advocate – locuri cu opțiuni fără alcool
După un consum serios de vin și cognac, am fost atentă și la opțiunile fără alcool.
În meniu, majoritatea mocktailurilor erau siropuri dulci.
O Excepția notabilă: Les Récoltant, unde am gasit un meniu fara alcool cu optiuni echilibrate. Unn restaurant chic, modern, cu o mica bacanie bio, care se lauda cu o bucatarie “spontana si implicata”.
Unde / Cand / Cum?
Unde: Bistro de la Place – Saumur
Ce: Platoul de 5 branzeturi maturate alese, Terina de casa, Tocanita din Rinichi de vita
Si mai ce: meniul de vinuri!!!
Perspectiva bucatarului:
Bucatarie locala, fara pretentii, cu gust foarte bun, pe alocuri chiar impresionant. Prezentare minimalista, tipic frantuzeasca, o modalitate de a descoperi bucataria locala fara pretentii de fonfleuri.
Perspectiva somelierului:
Chateldon, unul din motivele pentru care l-am ales.
Un meniu de vinuri extins, cu multe optiuni la pahar. Am trecut prin toate vinurile locale, si am ajuns pana in Provence si Alsace. Cel mai notabil pahar – Carignan alb.
Până data viitoare, să ne bucurăm de gusturi, nuanțe și revelații.
Dacă ți-a plăcut această ediție, distribuie-o unui prieten pasionat de arome sau abonează-te pentru a nu rata poveștile următoare.
Te invit să-mi scrii dacă ai întrebări, idei sau sugestii — îmi face plăcere să deschid conversații bune.