Divina Sips in Aprilie
Editia din Aprilie este despre apele baute in vacantele in strainatate, degustare de sake in Paris, restaurante Michelin, inghetata din lapte matern si vinuri nefiltrate.
On Water
Sunt curioasa cati dintre noi punem pret pe apele consumate in vacanta, asa cum punem pret pe vinuri, mancare, muzee si alte experiente locale. Ar trebui sa existe o perspectiva de turism hidrologic. Si nu ma refer la cel balneo-climateric, ci la consumul de ape locale si experientele pe care ele le ofera.
Nu sunt singura care atrage atentia asupra selectiei slabe de ape din aeroporturi, sau asupra pierderii masive de apa in timpul unui zbor cu avionul. Ar trebui inca de la inceputul vacantelor sa avem grija la hidratare si mineralizare si sa alegem ape cu reziduu sec peste 800 mg/L si continut ridicat de Sodiu pentru un echilibru electrolitic. Insa apa in vacanta este mai mult decat hidratare!
Pana acum 2 ani, lantul Radisson din Spania avea Solan de Cabras in camere si statii gratuite de hidratare cu Vichy Catalan – o initiativa superba care a fost inlocuita cu apa la filtru.
In camerele de hotel vrem sa avem ape locale, care sa ne arata culoarea tarii in care suntem. Am vazut asta in Cipru – o eticheta locala iti arata limba tarii, modul de analiza, modalitatile de reciclare, si per total, contureaza o imagine asupra tarii in care te afli si calatoresti.
Nu degeaba tot sustinem ca apele minerale naturale romanesti pot fi brand de tara.
Inclusiv rafturile cu apa din magazinele mari ne transmit idei despre “starea natiei”. Diversitate, marketing si branding, raport ape locale vs ape internationale, sticla vs plastic, bidoane vs ape pentru copii – toate acestea sunt indicatori buni pentru o analiza de tara si de consummator potrivita.
On Sake
Maison du Sake din Paris este un magazin fabulos. Are o selectie extensiva de sake si spirtoase din Japonia, ofera degustari in-store pe loc, sau programate pentru o experienta mai ampla, si face si livrari in Europa.
Am ajuns in jurul pranzului, inainte de masa. Si evident, ca am degustat. Top 3:
1. Cuvee Asama Nature, Maison Jurosawa – tip sake: Junmai, din regiunea Nagano, rata de polisare 70%. Am degustat prima data la temperatura camerei – si am descoperit un sake usor picant, plin de umami si note de cereale. Apoi usor racit (lasat 7-8 minute la frigider) – buchetul s-a schimbat, s-au adaugat note de pepene galben si lactate
2. Biden 1999, prefectura Fukuoka – tip sake: Koshu (invechit) – absolut delicios! Full-bodied, cu note de caramel si pere coapte, si condimente. L-am consumat la temperatura camerei.
3. Cuvee Hiten Chidori, Maison Hiraizumi – tip sake: Kijoshu – prima oara cand gust acest tip de sake – in procesul de productie, de regula se adauga 3 parti de apa la timpul fermentatiei. In cazul kijoshu, 1 parte apa este inlocuita cu sake, astfel ca parte din drojdie devine inactiva, rezultand o cantitate de zahar residual mai mare. Si astfel, kijoshu este un sake dulceag, cu o textura siropoasa, si este perfect asociat cu deserturile.





Daca sunteti in Paris, nu ezitati sa mergeti la Maison du Sake, veti avea parte o experienta pe masura asteptarilor!
On Food Pairing
Una din cele mai dificile categorii de mancare atunci cand vine vorba de pairings, este categoria mancarurilor picante. O categoria riscanta atunci cand asociem un vin, ceva mai facila cand ne gandim la sake, si mult mai prietenoasa cand vine vorba de apa.
Nu sunt un fan inflacarat San Pellegrino. Nu pentru ca nu ar fi o apa minerala naturala, dar pentru ca a acaparat foarte mult din industrie, si in continuare, in loc sa vedem ape locale in tari binecuvantate cu multiple resurse de apa, gasim San Pellegrino sau Aqua Panna. De regula ma stramb cand mi se aduc la masa, insa in cazul acesta, a fost fix ce trebuia.
Am mancat la Ba Jium – mala soup – in traducere libera mini hot-pot.
La final, radu a spus ca il “ustura mustata” – deci va puteti inchipui cat de picant era totul.
Iti puteai alege mai multe baze: noi am luat supa pe baza de varza fermentata (1/3 la nivel de iuteala) si baza de vita (3/3 la nivel de iuteala) – extrem de curajosi. Se puteau alege si variante pe baza de supa de rosii sau supa de ciuperci, nepicante, dar noi am vrut experienta completa.
Si am primit-o! 😊 Interesante au fost si ingredientele: crizantema, mix de fructe de mare, raci, pak choi, si multe altele delicioase.
Ca apa, am primit San Pellegrino. S-a potrivit perfect! Cu carbogazificare light, bule fine, si cu o aciditate medie, a sustinut perfect supele extrem de picante! Au ajutat si Calciul si Siliciul la conturarea unui gust neutru. Sa nu uitam totusi, cate ape minerale naturale are Franta, si totusi aleg sa serveasca o apa …din Italia.

Sober Nation Advocate
In Noiembrie anul trecut am gustat la standul celor de la Old Team Distribution in cadrul Food Service & Hospitality Expo - Copenhagen Sparkling Tea. Am vazut anterior produsul in social media si m-am bucurat sa il vad si in Romania. M-au impresionat complexitatea gustului si aromelor. Desi are o cantitate ridicata de zahar si nu este cel mai prietenos cu silueta, nu se resimte puternic si nu anuleaza aromele delicate ale ceaiului.
In urmei primei certificari ca specialist in ceaiuri, am inceput sa inteleg exact modalitatile prin care notele ceaiurilor evouleaza si sparkling tea este o bautura complexa.
Am gandit si un food pairing interesant pentru Copenhagen Sparkling Tea Lyserod – pe baza de silver needle tea (povestesc in urmatoarele editii ce inseamna), oolong si hibiscus. Este descris pe pagina lor ca fiind varianta sec a ceaiurilor, asemanatoare unui vin rose, si desi il asociaza cu fructe de mare si stridii, eu am gasit pairing-ul cu coaste de porc in sos barbeque de casa si cartof spart ca fiind unul foarte interesant si potrivit. Notele de dulce se armonizeaza frumos intre hibiscus si barbeque, notele de afumat se potrivesc cu notele minerale si lemnoase din oolong, si in mod suprinzator, este sufficient de “sec” pentru a sustine carnea de porc.
Gluten Free Journey
Am descoperit recent o reteta de chifle fara gluten din linte pe care Radu le-a tunat 😊 din chifle normale, au devenit chifle pe steroizi.
Se pun la inmuiat 200 g linte, minim 2 ore, in apa cat sa acopere – veti vedea ca e posibil sa mai adaugati pentru ca absorb multa apa. Adaugati in blender lintea hidratata, 50 grame de tarate de psyllium, 200 ml de apa (noi am pus apa de izvor locala – destul de dura. As incerca si cu apa carbo), 3 linguri de ulei de masline presat la rece si un varf de sare – si amestecati pana devine omogen, intr-un aluat usor de manevrat. Transferati aluatul intr-un bol, puneti un pliculet de praf copt care a fost in prealabil stins cu 2 linguri de zeama de lamaie si framanatati bine.
Formati bile, pe care le puneti o tava cu hartie de copt, si apoi le crestati (acest pas face o diferenta de la chifle normale, la chifle tunate), si puneti la cuptor 30 minute la 180 grade, sau pana cand se rumenesc.
Cu putin unt sarat sunt dementiale!
GastroLexicon
Omakase
= in traducere “leave it to me” – las’ pe mine! Este un meniu format din mai multe portii mici, partial sau integral format din elemente de sushi, oferite pentru un pret fix, lasate la discretia chef-ului.
Am povestit despre meniul Omakase de la Zuara din Madrid (1*) –
aici
Future of food
The bun is the oven. Sau in fine, in cuptorul marketing-ului.
Compania Frida din SUA va lansa peste 9 luni inghetata din lapte matern. Compania nu a dezvaluit multe detalii, insa pune accentual pe nutrientii din lapte care se vor regasi si in produsul final si a deschis o lista de inscriere pentru clientii interesati. Sau pentru mamele furnizori de materie prima?
Where/What/Why
Unde: Nhome, Paris 1*
Ce: Wine Pairing si desertul
De ce:
Perspectiva bucatarului – desertul impecabil – ciocolata cu zataar – o combinatie inedita, umami pentru un desert!
Ce ar schimba bucatarul? Ar ruga chelnerii sa vorbeasca mai tare si mai rar. Daca este oboist dupa o zi de alergat prin Paris, risti sa nu intelegi nimic din ce mananci/bei
Ce ar schimba bucatarul? #2 – Ar mai adauga un pahar de vin rosu la pairing-ul de 5. Parca prea mult alb
Perspectiva mea: Un wine pairing foarte reusit. Am avut asa:
Surf & turf (foie gras cu tipar si ceapa afumat) alaturi de Zidarich, Malvazija 2021 – produs in regiunea Trieste si maturat 24 luni in butoaie de stejar din Slovenia. Nefiltrat, deci are un aspect tulbure. Mineral, foarte echilibrat, usor sarat si elegant, potrivit pentru greutatea foie gras-ului, dar sufficient de delicat pentru tipar. Si cu note afumate, perfecte pentru intreg dish-ul.
Sparanghel cu inghetata de miso, crema de alune, caviar alaturi de Clos Bateau, Bateau Blanc – 100% Chardonnay, Beaujolais – un chardonnay care este complet diferit de vinurile la care ne gandim (unt, cremozitate etc). Este un vin mineral, citric, cu note de mar verde – fermentat in tancuri din fibra de sticla si maturat in amfore pentru 9 luni si nefiltrat. Proaspat pentru sparanghel dar cu greutatea necesara pentru alune si sosurile cremoase.
Blue lobster cu grapefruit, tahina – Chenin Blanc, Saumur, de la Château de Fosse-Sèche Arcane – note florale de miere, lime, si tei – a spalat minunat homarul si s-a potrivit superb cu citricele amare din farfurie si cu tahina
Porumbel cu sfecla rosie si ciuperci – Chateauneuf du Pape, Grenache, Rhone – cu drojdii indigene, nefiltrat, organic – un vin parca gumos. Maturat in stejar 18 luni, cu taninuri delicate si un corp usor, care a ajutat foarte mult carnea de porumbel.
Unde ne vedem?
Hai pe 8 Aprilie, la Iasi pentru Horeca Next Level - organizat de Horeca Insight. Voi fi speaker si povestim despre turism, mancare si bauturi.
Pana data viitoare, ramaneti hidratari si insetati de cunoastere!
Divina Sips by SSS